Wat te doen bij een doorgeslagen stop?

Gepubliceerd op: 13 april 2023

Misschien heb je er nog nooit last van gehad, maar het kan zomaar zijn dat je plotseling in het donker zat. Het is dan niet iemand die per ongeluk het licht uit doet, maar een stop die is gesprongen in je meterkast.
Door in je meterkast te kijken naar welke stop is doorgebrand, kan je achterhalen welke stop is gesprongen. De doorgebrande stop herkennen is stap één, maar hoe kom je nu weer aan werkend licht. Met de volgende stappen loods jij jezelf door het vervangen van een stop en weer naar licht in je kamer.

 

De doorgeslagen stop herkennen

 

Het begint allemaal bij het herkennen van de doorgeslagen stop. Stoppen hebben een venstertje aan de voorkant en zien er in principe allemaal hetzelfde uit. Op het moment dat je stoppen doorslaan, kan je de doorgeslagen stop vaak makkelijk herkennen doordat hij er dan anders uitziet dan de rest. Veelal zal het achter het venstertje een andere kleur hebben dan voorheen. Dit kan zelfs te vergelijken zijn met een verbrande kleur. Als je de doorgeslagen stop gevonden hebt, is het zaak deze te vervangen.

 

Het kapotte apparaat achterhalen

 

Een stop slaat niet zomaar. Het betekent dat er stroom verdwijnt in de desbetreffende groep. Dit kan komen doordat er teveel apparaten zijn aangesloten of omdat er een kapot apparaat op de groep zit aangesloten. Het is dus niet alleen belangrijk de stop te vervangen, maar ook te achterhalen waar het mis ging. Als je niet weet waar het doorslaan vandaan komt, kan je de groep uitschakelen. Vervolgens haal je alle apparaten die zich op de groep bevinden uit het stopcontact. Nu kan je de stop vervangen en daarna één voor één de apparaten weer inschakelen. Als het goed is, slaat de stop wederom door bij de boosdoener. Dit apparaat kan je dus niet meer veilig gebruiken en kan je vervangen.

 

Het voorkomen van het doorslaan

 

Je kan het doorslaan van stoppen op meerdere manieren voorkomen. De makkelijkste is minder apparaten aansluiten op één groep. Elke groep heeft een maximale hoeveelheid stroom te verdelen. Op het moment dat je hier overheen gaat, slaat dus je stop. Het ligt dus niet altijd aan een kapot apparaat, het kan ook aan de vraag liggen. Houd dus in de gaten of je niet over die grens gaat. Een tweede manier is het toevoegen van een stop. Er komt dan extra stroom je huis in en er is dus ook meer om te verdelen. Een nadeel hiervan is dat je dit niet zelf kan doen. Als je een ouder huis hebt, kan dit als gevolg hebben dat je stoppenkast vervangen moet worden. Nieuwere huizen hebben een groepenkast, maar ook een groepenkast vervangen is niet zelf te doen.

Kortom is het niet heel ingewikkeld zelf je stop te vervangen. Het lastigste zal nog zijn het donker, doordat je licht uit is geslagen. Bij de meeste van ons liggen nieuwe stoppen ook al klaar bij in de meterkast. Het is niks geks en gevaarlijks als je stoppen doorslaan, maar probeer het wel te voorkomen.

Meer lezen?