Kunststof gevelplaten en panelen: een duurzame en stijlvolle keuze

Gepubliceerd op: 10 augustus 2023

Als u op zoek bent naar een manier om uw gevel te renoveren of te verfraaien, dan zijn kunststof gevelplaten en panelen een uitstekende optie. Kunststof gevelbekleding biedt namelijk vele voordelen ten opzichte van andere materialen, zoals hout, metaal of steen. In dit artikel zetten we de belangrijkste voordelen van kunststof gevelplaten en panelen voor u op een rijtje.

 • Kunststof gevelplaten en panelen zijn onderhoudsarm. Ze hoeven niet geschilderd, gelakt of gebeitst te worden, en zijn bestand tegen schimmel, rot, insecten en weersinvloeden. Een eenvoudige reiniging met water en zeep is voldoende om ze schoon te houden.
  Kunststof gevelplaten en panelen zijn duurzaam. Ze hebben een lange levensduur en zijn recyclebaar. Bovendien zijn ze energiebesparend, omdat ze een goede isolatie bieden en warmteverlies voorkomen. Zo draagt u bij aan een beter milieu en bespaart u op uw energierekening.
 • Kunststof gevelplaten en panelen zijn veelzijdig. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, vormen, maten en structuren, zodat u uw gevel naar eigen smaak kunt aanpassen. U kunt kiezen voor een strakke en moderne uitstraling, of juist voor een klassieke en landelijke sfeer. Ook kunt u combineren met andere materialen, zoals hout of steen, voor een uniek effect.
 • Kunststof gevelplaten en panelen zijn eenvoudig te plaatsen. Ze zijn licht van gewicht en makkelijk te hanteren. U kunt ze zelf monteren of laten doen door een vakman. Het plaatsen van kunststof gevelbekleding kost minder tijd en geld dan het plaatsen van andere materialen.

Kortom, kunststof gevelplaten en panelen zijn een slimme investering voor uw woning of bedrijfspand. Ze zorgen voor een frisse en verzorgde uitstraling, een hogere waarde, een lager energieverbruik en minder onderhoudskosten. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gevel? Neem dan contact op met Flink BV voor een vrijblijvend advies op maat.

Alternatieven en de voordelen van kunststof gevelpanelen

De gevel van een gebouw bepaalt in grote mate de esthetiek, isolatie en bescherming tegen externe factoren. Door de jaren heen zijn verschillende materialen gebruikt voor gevelbekleding. Tegenwoordig zijn kunststof gevelplaten een populaire keuze vanwege hun veelzijdigheid en andere inherente voordelen.

Alternatieven voor Kunststof Gevelplaten:

Voordat we de voordelen van kunststof gevelplaten verkennen, is het belangrijk om de alternatieven te kennen:

 • Hout: Traditioneel gebruikt voor zijn natuurlijke uitstraling en esthetiek.
 • Steen of Baksteen: Biedt een klassieke, duurzame en robuuste uitstraling.
 • Metaal (bijv. aluminium of staal): Voor een moderne uitstraling en duurzaamheid.
 • Glas: Voornamelijk gebruikt in moderne architectuur voor een strakke en transparante look.
 • Stucwerk: Een mengsel van zand, cement en water voor een gladde afwerking.

7 Voordelen van Kunststof Gevelplaten ten Opzichte van Alternatieven

Onderhoudsvriendelijk: In tegenstelling tot hout dat regelmatig moet worden geschilderd of behandeld om rotting te voorkomen, hebben kunststof gevelplaten minimaal onderhoud nodig. Ze zijn bestand tegen vervaging door de zon, schimmels, en insecten.

 1. Lichtgewicht: Kunststof is lichter dan steen, baksteen of metalen gevelplaten, waardoor installatie sneller en goedkoper is.
 2. Duurzaamheid: Hoewel hout vatbaar is voor termieten en rot, en metaal kan roesten of corroderen, biedt kunststof weerstand tegen dergelijke problemen, wat resulteert in een langere levensduur.
 3. Isolatie: Kunststof gevelplaten bieden vaak betere isolatie dan metalen platen, wat kan resulteren in energiebesparingen.
 4. Kosten-effectief: Over het algemeen zijn kunststof gevelplaten goedkoper dan enkele van hun tegenhangers, zoals steen of metaal, zowel wat betreft initiële kosten als langetermijn onderhoud.
 5. Flexibiliteit in ontwerp: Beschikbaar in een breed scala aan kleuren, texturen en patronen, waardoor architecten en huiseigenaren een op maat gemaakte look kunnen creëren.
 6. Milieuvriendelijk: Veel kunststof gevelplaten zijn gemaakt van gerecyclede materialen en zijn aan het einde van hun levensduur ook weer recyclebaar.

Terwijl elk gevelmateriaal zijn eigen unieke voordelen en esthetische waarde heeft, bieden kunststof gevelplaten een combinatie van duurzaamheid, kostenbesparingen, en designflexibiliteit die ze een aantrekkelijke keuze maken voor veel bouwprojecten. Zoals bij elke bouwbeslissing, is het belangrijk om het juiste materiaal te kiezen op basis van de specifieke behoeften en doelen van het project.

Meer lezen?